Laboratuvarlarda deney ya da işlem yapabilmek için birçok farklı malzeme kullanılmaktadır.  Bunlar arasında plastik, cam, metal, tahta ve porselen olmak üzere birçok malzeme bulunmaktadır. Teknik, temel laboratuvar işlemlerinde kullanılan malzemeler ise şunlardır : 

  • Saat Camı : Çok az miktarda malzemeler ile yapılan işlemlerde kullanılır. Oval şekildedir ve soğutma işlemleri için kullanılmaktadır.
  • Petri Kabı : Genellikle biyoloji ya da klinik çalışmalarında kullanılır. Canlıların bulunduğu ve incelendiği kaplardır. Silindir ya da oval şekildedir. Farklı boyutları vardır. Plastik ve cam laboratuvar malzemeleri şeklinde seçenekleri vardır. Kullanıldıktan sonra mutlaka dezenfekte edilmelidir. Ancak plastik petri kaplarının tam olarak temizlenememe sorunu vardır. Bu nedenle tek kullanımlık olarak satılmaktadır. Cam petri kapları temizlenebilmektedir ancak detaylı bir şekilde dezenfekte edilmelidir.
  • Ayırma hunisi : Farklı formlarda bulunan maddelerin ayrışmasını sağlayan laboratuvar araçlarındandır. Çoğunlukla katı ve sıvı maddelerin ayrılmasını sağlar. Heterojen maddelerin ayrılmasını kolaylıkla sağlar. Sıvı olan kısım alta geçer ve katı maddeler üst kısımda yer alır. Böylece katı ve sıvı maddeler birbirinden ayrılır. Alt kısımlarından sıvı çıkışı yapılabilir. Bu kısma musluk adı verilir. Sıvı farklı bir kaba alınır. Farklı yapıda, karışmayan sıvıları ayırmak için de huni kullanılmaktadır.
  • Büret : Sıvı deneylerinde kullanılan büret, ölçü yapılmasına da olanak tanır. Altı musluk şeklindedir. Büret boyutları hacimleri ile doğru orantılıdır. 25-50-100 ml olarak çeşitlere ayrılır. Çoğunlukla pipet ile karıştırılmaktadır. Titrasyon çalışmalarında büret kullanılmaktadır. Bu çalışmaların doğru yapılabilmesi ölçümlerin olması nedeniyle daha kolaydır. Otomatik ve manuel büretler olarak ikiye ayrılmaktadır.
  • Pipet: Sıvı maddelerin hassas ölçümü için pipet kullanılması gerekir. Sıcaklık kullanılıp kullanılmamasına göre pipet çeşitleri kullanılır. Isının devreye girmesi ile porselen ya da cam pipet kullanılır. Bir çözelti ya da karışımı soğutmak ya da soğuk şekilde çözelti elde etmek için plastik pipet kullanılmaktadır. Aynı zamanda bu işlemlerde ölçüm de yapılabilmektedir. Dereceli, otomatik ve tek kullanımlı olarak laboratuvar pipetleri ayrılmaktadır.